En elegant and vender tilbage

Søndag 12. december 2021

Af Jørn Dyhrberg Larsen

Naturreservatet Nakskov Indrefjord kan nu bryste sig af genkomsten af en smuk andefugl, som er vendt tilbage for at yngle efter mange års fravær.

Foto: Allan Gudio Nielsen

Rødhovedet and

Nu og da ses den rødhovedet and i den vilde natur. I Nakskov Indrefjord er den vendt tillbage for at yngle.

Rødhovedet and er en karismatisk and. I pragtdragten lyser hannen op med sit knaldrøde næb, orangerøde hoved og hvide tegninger på vinger og flanker. Arten har aldrig været almindelig i Danmark, idet vi ligger på nordgrænsen for udbredelsesområdet. Bestanden har bølget frem og tilbage siden den første indvandring i 1940’erne, hvor det første par blev registreret i Nakskov Indrefjord, hvor Fugleværnsfonden senere hen skulle få et reservat i 1987.

I 1970’erne forsvandt arten helt fra Danmark, sandsynligvis som følge af forringelser i vandmiljøet, idet rødhovedet and foretrækker klarvandede søer. Siden den tid er vandmiljøet atter forbedret og det har betydet, at rødhovedet and igen etablerede sig omkring årtusindskiftet. Også denne gang var det Lolland, der lå for, nærmere bestemt Maribosøerne. I 2021 fandt arten så også igen til sit danske udgangspunkt, nemlig Nakskov Indrefjord, hvor et ynglepar med unger blev opdaget i sommerperioden. Det er altså omkring 50 år siden, at der har ynglet rødhovedet and her, og derfor lidt af en glædelig overraskelse.

Genopdagelsen er nemlig samtidig et udtryk for at vandkvaliteten af Indrefjorden er forbedret, hvilket selvfølgelig også er til glæde for de mange andre arter af andefugle, som lokaliteten er kendt for. Fugleværnsfonden glæder sig over at den atter er at opleve i Nakskov Indrefjord og håber, at den i de kommende år har mulighed for at udvide og styrke sin bestand i området.

Foto: Ole Friis Larsen

Rødhovedet and fotograferet i naturreservatet Nakskov Indrefjord.

I Fugleværnsfonden giver vi naturen plads. Vi køber områder og genskaber omhyggeligt naturen, så sårbare arter får et hjem med plads, ro og føde.