Saksfjed-Hyllekrog

217.4

hektar

Foto: Allan Gudio Nielsen

Saksfjed-Hyllekrog byder på utæmmet og varieret natur, så langt øjet rækker.

Naturtyperne strandeng, klitlandskab og overdrev skaber et helt unikt grundlag for en stor artsrigdom.

Saksfjed-Hyllekrog er et af Danmarks vigtigste efterårstræksteder, også for rovfugle. Hvert efterår i august-oktober passerer tusindvis af rovfugle på vej mod syd.

I reservatet kan du også opleve det berømte, ynglende havørnepar, de vilde heste, der græsser sammen med kvæg og en stor bestand af dåvildt.

Saksfjed-Hyllekrog er et af Fugleværnsfondens største naturreservater. Området blev erhvervet i 1995 gennem Karen Krieger Fonden, der overlod administrationen af området til Fugleværnsfonden.

  • Bedste årstid for besøg

    April - november

Tre indgange til naturreservatet

  • 1. Til Brunddragene og Hyllekrog Odde:

    Når Lyttesholmvej bliver til en grusvej, følger du vejen sydpå endnu cirka 1,7 kilometer til Brunddragene. Drej derefter til venstre og følg grusvejen stik øst. Efter 500 meter ankommer du til p-pladsen ved Hyllekrog med plads til ca. 30 biler.

  • 2. Fra en lille parkeringsplads på Lyttesholmsvej (500 meter syd for Lyttesholm og tæt på adressen Lyttesholmvej 4A) ankommer du til reservatet ved at gå ca. 325 meter stik østpå til reservatet.

    Undervejs skal du igennem to klaplåger og en hegning med dyr.

  • 3. P-pladsen ved ’Stubodde’ i den nordvestlige side af reservatet.

    Den adresse, der ligger tættest på parkeringspladsen, er Fælledvej 12A, 4970 Rødby.

Havørn

Foto: Havørn, Allan Gudio Nielsen

  • Forår

  • Sommer

  • Efterår

  • Vinter

Foto: Vilde exmoorponyer, Allan Gudio Nielsen

Området forvaltes ud fra ønsket om en mere autentisk og utæmmet natur.

I reservatet forsøger vi at rekonstruere de naturlige processer og fordre de dynamikker, der især er karakteristiske for den kystnære natur. Ud fra visionen 'vildhed, variation og vand' har Fugleværnsfonden forvaltet Saksfjed-Hyllekrog siden 1995 og sat skub i naturforvaltningen. Blandt andet ved:

  • græsning i meget store folde, med mange forskellige naturtyper. I 2018 blev der etableret vildgræsning ved at sammenlægge foldene i inddæmningen til én stor hegning.
  • helårsgræsning med vilde heste i samgræsning med økologiske kvæg og en stor bestand af dåhjorte og lidt rådyr
  • at genskabe de våde områder ved at lukke drængrøfter og opstemme vand
  • at etablere fugleøer i Saksfjed, der erstatter lidt af de mange øer og småholme, der før den store landindvinding var en naturlig del af kystlandskabet
  • at veteranisere træer i skoven i Saksfjed med målet om mere stående dødt ved (de vintergræssende dyr bidrager her i form af afbarkning af træerne)
  • at bekæmpe invasive arter (ikke hjemmehørende arter, Rosa rugosa (Rynket rose) i særdeleshed)
  • at afbrænde ensartede flade arealer med især bjergrørhvene, lysesiv og rynket rose på Hyllekrog og i Saksfjed Inddæmningen

Indenfor områdets godt 217 ha vil man derfor opleve et bredt spektrum af levesteder for fuglene. I skoven yngler bl.a. havørnene og tidvis pirol, i søerne bl.a. yngler hættemågerne, storspoverne fouragerer på engene, sølvhejrerne holder til ved digegravene, og nogle gange ses også tranerne her.

Klyderne og viberne fouragerer i sjapvandsområderne, sortstrubet bynkefugl yngler i de spredte buske på overdrevet og gæssene raster på engene.

Saksfjed-Hyllekrog er udpeget som et NATURA 2000-område, hvis naturindhold kræver en særlig bevågenhed og indsats. Området er tillige fredet i 1989, store dele er beskyttet efter Naturbeskyttelsesloven, og er tillige udpeget som både EU-habitat og EU-fuglebeskyttelsesområde. Ramsar-område nord og øst for reservatet. Hyllekrog Odde og en rem af Saksfjed-Inddæmningen er tillige statsligt vildtreservat.

Lyden af fuglenes sang høres ikke så tit som tidligere. Viben, sanglærken og mange andre arter er sårbare, og der bliver færre af dem. Fordi den vilde natur mangler plads. Dit bidrag går til at beskytte og genoprette den sårbare natur.

Støt nu

150 kr.

Fuglebevis

250 kr.

Støt os

90682

Group

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Nyheder, ture, fugleviden og guides til dig, der interesserer dig for fugle og natur.