Oplev grønspætten og andre fantastiske arter i Stoubæk Krat
Mandag 31. marts 2025
Naturreservatet Stoubæk Krat i Vestjylland er et godt bud på et sted, hvor du kan tage hen for at opleve foråret i den vilde natur. Især hvis du vil se et par af de sjældne arter, der lever i reservatet.

Foto: Allan Gudio Nielsen
Stoubæk Krat
En snoet sti følger et stykke af Storåen i naturreservat Stoubæk Krat. Åen gnaver sig ind i de sandede hedeskrænter og snor sig gennem det faste land. Fra den snoede å er der en fantastisk udsigt over engene, som sammen med skoven, egekrattet, heden og mosen udgør det artsrige naturreservat Stoubæk Krat, som Fugleværnsfonden købte i 2023.
Odder og bæver kan man se spor fra i reservatet, bjergvipstjert og isfugl er faste ynglefugle, og den sky grønspætte bruger sin lange klæbrige tunge til at finde voksne myrer, pupper og æg i myregangene under jorden. Ja, der er ingen tvivl om, at Stoubæk Krat er et artsrigt reservat.

På heden og i skoven yngler grønspætte, musvåge, duehøg, natugle, natravn, rødrygget tornskade og bynkefugl, og ved Storå yngler isfugl og bjergvipstjert. I mosen yngler bl.a. lille lappedykker, hvinand, trane og vandrikse.
Foto: Grønspætte, Allan Gudio Nielsen
Det var da også med stor forventning, at naturvejleder i Fugleværnsfonden Allan Gudio Nielsen vendte sten og søgte efter arter i reservatet sammen med en lille gruppe eksperter. På den såkaldte bioblitz, som er et øjebliksbillede af, hvilke arter der findes i et område, blev der på et døgn i juni 2024 fundet en lang liste med forskellige arter af biller, edderkopper, græshopper, næbmunde, sommerfugle, årevinger, øvrige invertebrater og padder.

Der blev nørdet igennem til bioblizen i Stoubæk Krat.
På billedes ses Mathias Holm (tv), Morten DD Hansen og naturforvalter i Fugleværnsfonden Anna Johanne Sünksen. Foto: Allan Gudio Nielsen
Sjælden sommerfugl får bedre levevilkår
På bioblitzen blev der fundet flere sjældne arter, heriblandt sommerfuglen brun pletvinge.
Den smukke sommerfugl er en sjælden art, som kommer til at nyde godt af naturforvaltningen i Stoubæk Krat: Området skal afgræsses af kreaturer og heste, der med tramp og bid skaber små lysninger i vegetationen og bedre betingelser for, at flere plantearter begynder at spire. Heriblandt Lancet-Vejbred, Almindelig Kohvede og Tveskægget Ærenpris, som sommerfuglen lægger æg på.
Sidst i maj og to måneder frem kan den brune pletvinge ses i den lave vegetation på jagt efter nektar hos blåhat og djævelsbid.

Brun pletvinge
Foto: Allan Gudio Nielsen
Mariehøneedderkop på frierfødder
Der blev også fundet overraskende mange spind fra den farvestrålende og relativt sjældne mariehøneedderkop.
Mariehøneedderkopper lever det meste af livet under jorden, og kommer kun op til overfladen for at tilse toppen af deres spind, hvor de ofte fanger større løbebiller og skarnbasser.
”I april kan man gå lidt forsigtigt på stien ved lyngen og holde øje med mariehøneedderkopperne. Er man heldig, får man øje på den smukke han på frierfod. Det er hannen, der har en rød bagkrop. Hunnen er sort og meget større end hannen”, fortæller Allan Gudio Nielsen.

Mariehøneedderkop
Foto: Allan Gudio Nielsen
Natlig sang
Besøgte man reservatet den dag, hvor bioblitzen fandt sted, fangede øret måske en særpræget territoriesang. Sangen lød som en frø eller en knallert. Har man et øre, der er trænet i at skelne fuglestemmer, kan man hurtigt fortælle, at det er natravnens sang.
Natravnens snurrende sang høres i Stoubæk Krat på lyse sommernætter.
Planlæg dit besøg
Besøgende er velkomne i naturreservatet i Aulum i Herning Kommune året rundt. Find kørselsvejledning og mere info om reservatet på www.fuglevaernsfonden.dk/naturreservat/stoubaek-krat